Menu
Close

Interesse in één van onze diensten of heeft u een vraag?

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op en wij helpen u graag verder:


Bellen

Bereikbaar tussen 8:30 en 17:00 uur van maandag t/m vrijdag

Bereikbaar tussen 8:00 en 17:00 uur van maandag t/m vrijdag


Bel mij terug

Bedrijfsnaam

Naam
*
Telefoonnummer
*Email

Wij reageren altijd binnen 24 uur op werkdagen.

Wij reageren altijd binnen 24 uur op werkdagen.


Hoofdkantoor

Marinus Dammeweg 25
5928 PW Venlo
Netherlands
Industrienummer: 6817

vrijdag 10 juli 2015 | nieuws

Verslag E-tafel

Op 2 juli 2015 vond bij Systemec BV een bijeenkomst van de Energiedeal Venlo plaats. Hieronder volgt een verslag van deze bijeenkomst.

Energie Prestatie Keurmerk (EPK)

Na een welkomstwoord van Jos Derkx van Systemec, geeft Mat Schattorje van Milicon een toelichting op de stand van zaken ten aanzien van het Energie Prestatie Keurmerk (EPK). Mat schetst allereerst de achtergrond van de EPK. Op grond van de Wet Milieubeheer zijn veel bedrijven verplicht op maatregelen te treffen die binnen 5 jaar worden terugverdiend. Bedrijven met een groot energiegebruik moeten bovendien een energieonderzoek uitvoeren. De EPK moet dit allemaal eenvoudiger maken. Bedrijven die een EPK-keuring ondergaan, krijgen een keurmerk wanneer ze aan de vereisten voldoen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen EPK-basis (alleen wettelijke vereisten), EPK+ en EPK++ (voor bedrijven met een hoger ambitieniveau). Als basis voor de EPK worden lijsten met erkende maatregelen gebruikt. Een proef met de EPK heeft onder meer plaatsgevonden bij Systemec en Sulzer. De resultaten van de pilot moeten nog geëvalueerd worden. Pas daarna wordt een besluit genomen over de landelijke invoering van de EPK.

Coalitieakkoord Limburg

De overheid wil bedrijven niet alleen met instrumenten zoals de EPK stimuleren om met energie aan de slag te gaan. De provincie Limburg heeft in haar coalitieakkoord het thema Energie hoge prioriteit gegeven. Hierbij gaat het ook om stimulerende maatregelen voor bedrijven. Meer informatie is terug te vinden op: Coalitieakkoord 2015-2019

Energiemaatregelen bij Attero en DSV

Bart Megens van Attero licht toe wat er de afgelopen jaren bij zijn bedrijf op het gebied van energie is gedaan en wat er nog op de planning staat. Zo is onder meer aandacht besteed aan de aanpassing van het machinepark (energiezuinige machines bij vervanging), logistieke maatregelen (minder transport) en een efficiëntere procesvoering. Het betrekken van medewerkers was hierbij cruciaal. Door de maatregelen is het energiegebruik gedaald van 201 MJ/ton in 2010 naar 161 MJ/ton in 2014.

Ook bij DSV zijn sinds de ondertekening van de Energiedeal de nodige maatregelen getroffen. John Testroote geeft een update t.o.v. een eerder gehouden presentatie. Inmiddels is onder meer het verlichtingsniveau terug gebracht naar een niveau dat nog steeds goed werkt. De toepassing van LED bleek in het magazijn nog lastig te zijn (lange terugverdientijd), maar in de kantoren heel goed haalbaar (terugverdientijd 1,2 jaar). Het onderhoud en de monitoring van installaties is een continu punt van aandacht. John stelt dat een energiebesparing van 20 – 40% bij veel bedrijven mogelijk is zonder al te hoge investeringen.

Presentatie en rondleiding Systemec

De heren Jos en Sjoerd Derkx geven een toelichting op de werkwijze van Systemec en verzorgen een rondleiding door het datacenter. De nadruk ligt hierbij op de betrouwbaarheid, de veiligheid en de robuustheid die het bedrijf biedt. Dit wordt onder meer gerealiseerd door het cross-border concept waarbij gebruik wordt gemaakt van twee energienetwerken aangevuld met een eigen noodstroomvoorziening die draait op vloeibaar aardgas. Ook wordt ingegaan op de energie-efficiency die bereikt kan worden wanneer bedrijven kiezen voor centrale dataopslag en de energiemaatregelen die Systemec zelf heeft getroffen. Meer informatie is terug te vinden op: Cross border Datacenter.

Bron: Verslag E-tafel juli 2015 Systemec, Marjorie van Dooren, Energiedeal Venlo.

Op 2 juli 2015 vond bij Systemec BV een bijeenkomst van de Energiedeal Venlo plaats.

Samenwerken

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?
Neem contact met ons op:

Wij reageren altijd binnen 24 uur op werkdagen.

Wij reageren altijd binnen 24 uur op werkdagen.

Bereikbaar tussen 8:00 en 17:00 uur van maandag t/m vrijdag.