Menu
Close
woensdag 26 mei 2021 | Insights

Dag van de Stagiair

Internet innovatie sinds 1997

Het is vandaag 26 mei 2021, de dag waarop we onze stagiairs in het zonnetje zetten! Maar eigenlijk wil ik niet alleen de stagiairs, maar ons hele team in het zonnetje zetten. Het is een moeizaam jaar geweest, waarin ondernemers en werknemers zich door de pandemie op allerlei fronten aan moesten passen.

 

In opleidingsland was zichtbaar dat stagiairs moeilijk aan stageplaatsen kwamen en eerlijk is eerlijk, ook Systemec was hierin terughoudend en voorzichtig. Want als we zoveel mogelijk thuis moeten werken, hoe leiden we dan stagiairs op? Toch vinden wij dat we maatschappelijk ook een verantwoordelijkheid hebben om in onze sector mensen op te leiden en te prikkelen voor ons mooie vak!

 

Daarnaast is het niet alleen de stagiair die leert, maar het hele team. Een stagiair stelt kritische vragen en loopt tegen problemen aan, dat vraagt van het team dat men kennis paraat heeft en dit dan ook overdraagt. Opleiden is niet altijd makkelijk, maar als je het met plezier doet, dan kom je er samen wel uit. Zo hebben wij ook in overleg met het team, het afgelopen jaar nieuwe collega’s aangenomen én plek geboden aan twee stagiairs.

Hoe doen we dat leren dan binnen Systemec?

Allereerst vinden wij het belangrijk dat een nieuwe collega of stagiair zich welkom en gezien voelt. Een gedegen inwerkplan, toewijzing van een buddy, leerplannen opstellen en geregeld een evaluatie en reflectiegesprek. Dit doen wij in een samenwerking tussen HR en een specialistische collega. Want ik heb geen technische achtergrond én mijn collega’s hebben minder kennis van hoe je iemand het beste kunt laten leren. Daarom leiden wij samen op, een mooie mix noem ik dat!

 

Wie mij een beetje kent en mijn blog van vorig jaar ook heeft gelezen, weet dat er in mijn begeleiding enkele thema’s vaak terugkomen. Mindmappen, zaken visueel maken, buiten de comfortzone treden en andere schoenen aan trekken. Wat zegt ze nu, zul je misschien wel denken, maar ik ga het uitleggen, misschien doe jij morgen dan ook wel andere schoenen aan….


Om een start te maken aan een leerproces, helpt het vaak om te mindmappen en op te schrijven wat er in je opkomt als je het hebt over een centraal thema. Dan kom ik direct op het tweede punt: als je zaken visueel maakt, beklijft de stof beter en je hebt een praatpapier tijdens het gesprek. Soms wordt er zoveel gezegd, waardoor je later niet meer weet wat je eerste idee ook alweer was. Je krijgt tevens een actiever gesprek met de aanwezigen.


Buiten de comfortzone treden zorgt ervoor dat je leert, want alles binnen je comfortzone doe je vaak al op de automatische piloot; dit zorgt ook voor blindheid en fouten. Trigger jezelf, pak dat leerdoel op wat je moeilijk vindt, pas dan ga je groeien. En om er dan voor te zorgen dat je dat ook de volgende dag doet, zeg ik weleens gekscherend: "Trek morgen maar eens andere schoenen aan!". Die schoenen herinneren je eraan dat je jezelf een doel hebt gesteld.


Terugkomend op de dag van de stagiair. Een stagiair heeft ons als bedrijf nodig, maar wij hebben misschien nog wel harder de stagiairs nodig. Uit ervaring kan Systemec namelijk zeggen dat een stagiair niet alleen tijdelijk is, maar voor de toekomst!


Afrondend wil ik dan ook onze stagiairs Koen Bongers en Stefan Lam hartelijk danken voor hun enthousiaste, betrokken en gedreven aanwezigheid. Jullie zorgen ervoor dat wij groeien!


Koen is al een tijdje bij ons en zit nu in een spannende fase, want zijn afstudeeronderzoek ligt nu ter beoordeling bij zijn docent. Ondertussen gaat hij mee op pad naar de klant, hij treedt nu dus buiten zijn comfortzone!


“Leren bij Systemec is niet het leren dat je op school doet, zoals theoretische stof bestuderen. Voor mij is het leren bij Systemec meer praktisch ingesteld. Zoals ik het zie, leer je pas echt door te doen en dat vind ik zo fijn aan mijn stage bij Systemec, ik mag het ook zelf doen. De collega’s van Systemec nemen je graag mee in dit proces en zijn altijd bereid om te ondersteunen.”


Stefan is net gestart bij Systemec voor een ervaringsstage voor zijn opleiding tot Data Center Professional. Dit doen wij in samenwerking met de brancheorganisatie Dutch Data Center Association. Stefan is ontzettend leergierig en komt iedere vrijdag weer met een lijst aan vragen. Hij prikkelt ons hier enorm mee. Wederzijds leren dus! In een volgend artikel vertellen we meer over deze nieuwe opleidingsvariant binnen de Datacenter sector.


“Op zoek naar een passend stagebedrijf vond ik in Systemec de juiste match. Grote hoeveelheid kennis en professionaliteit, maar met een familiesfeer vanaf het moment dat je binnenloopt. Daarnaast is Systemec behalve een Datacenter, ook een Internet Service Provider, dus ik kan zelfs op dat vlak kennis op doen.”

 

Zo, nu ga ik eens kijken wat mijn leerdoelen weer zijn voor morgen en welke schoenen ik daarbij draag! Welke schoenen trek jij aan? Veel succes met jouw persoonlijke groei!

 

Clim Derkx-Simons
HR Manager


Interesse in een MBO of HBO stage bij Systemec? Bekijk onze vacatures op de website of neem vrijblijvend contact met mij op via personeelszaken@systemec.nl

Clim Derkx-Simons Linkedin

Personeelszaken

Contact

Samenwerken

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?
Neem contact met ons op:

Bellen

Bereikbaar tussen 8:30 en 17:00 uur van maandag t/m vrijdag.

Email

Wij reageren altijd binnen 24 uur op werkdagen.