Menu
Close

maandag 7 juni 2021 | Systemec Updates

De verschillende glasvezelvarianten voor jouw organisatie?

Internet innovatie sinds 1997

Steeds meer huishoudens en industrieterreinen worden van glasvezel voorzien. Dat glasvezel een meer toekomstige oplossing is ten opzichte van koper en coax staat vast. Graag willen we de verschillen tussen de varianten toelichten.

 

Om een keuze te maken is het handig om het verschil te weten tussen 'FttH' en zakelijk glasvezel. Voor zakelijk glasvezel zijn de termen 'FttO' of 'FttB' bekend.

FttH: Fiber to the Home

FttO: Fiber to the Office

FttB: Fiber to the Business

In alle gevallen wordt er glasvezel geleverd, maar er zijn verschillen in de dienstopbouw.

Regio’s

FttH wordt in regio’s verdeeld, waarbij wordt getracht zoveel mogelijk huishoudens aan te sluiten. Op deze wijze worden de initiële kosten en investeringen zo laag mogelijk gehouden.

 

Bij FttO en FttB (Zakelijk glasvezel) wordt juist exclusief aangelegd voor de eindklant en wordt er niet gedeeld met meerdere adressen. De kosten zijn daardoor hoger, maar het gebied waar het geleverd kan worden is groot en zelfs landelijk dekkend.

Ondergronds en verdeling

Ondergronds zijn er ook verschillen in de aanleg van de glasvezeldiensten. De buizen die worden gebruikt bij een FttH aansluiting zijn gesloten. De glasvezelkabel van de FttH aansluiting zit al in de buis die wordt binnengebracht op het huisadres. Bij zakelijk glasvezel wordt er eerst een open buis gelegd, waarin uiteindelijk de glasvezel wordt geblazen.

 

Ook de diepte van de kabel varieert per oplossing. De kabel van een FttH aansluiting wordt op 20 tot 60 centimeter diepte in de grond gelegd, waarbij zakelijk glasvezel altijd op 60 cm diepte in de grond wordt gelegd.

 

Een FttH verbinding wordt gedeeld met andere glasvezelverbindingen. Dit zorgt ervoor dat je op drukke momenten op de dag niet de gewenste snelheid haalt waarvoor je in eerste instantie hebt gekozen. Ook is bij FttH, de Backbone (het punt waar alle klantaansluitingen samen komen en via één snelle verbinding naar een datacenter van de provider worden getransporteerd) enkel uitgevoerd. Wanneer er dus iets met de Backbone gebeurt, ervaren veel klanten een storing.

Bij zakelijk glasvezel is dit dubbel (redundant) uitgevoerd, wat de kans op een grote storing verkleint.

Zakelijk glasvezel kan geleverd worden als geografisch gescheiden routes. Dat betekent dat, indien de ene route problemen ondervindt, de andere route de communicatie kan overnemen. Hierdoor neemt de beschikbaarheid verder toe en heeft de eindklant geen hinder ondervonden.

Beschikbaarheid en SLA’s

Beschikbaarheid van een FttH aansluiting is 95 tot maximaal 98%. Zakelijk glasvezel is altijd minimaal 99,9%. Reparatie van kabelbreuk gebeurt bij FttH op basis van ‘best effort’. Bij zakelijk glasvezel is er sprake van een maximale hersteltijd (overmacht is uitgesloten).

De algemene support bij FttH wordt geleverd tijdens kantoortijden. Bij zakelijk glasvezel wordt deze tot 24×7 geleverd. Bij FttH is ook 24×7 mogelijk, echter zal het herstel in het algemeen pas na de nacht starten.


De response bij storingen op zakelijk glasvezel is snel, meestal binnen 4 uur na binnenkomst van de melding. Bij FttH wordt de storingsdienst ingepland en hebben zakelijke glasvezelklanten over het algemeen voorrang.

Bandbreedte

De bandbreedte bij FttH lijkt in veel gevallen hetzelfde te zijn als bij de zakelijke oplossing. Doordat de overboeking hoger is, kan de daadwerkelijk haalbare snelheid op momenten anders zijn. Men deelt de FttH verbinding immers met anderen. Bij zakelijk glasvezel heb je de keuze uit een beperkt overboekte variant of een niet overboekte variant. Bij de laatste variant zijn er tot 1000Mbit mogelijkheden.

Maatwerk

Bij FttH is beperkte mate van maatwerk mogelijk. Bij zakelijk glasvezel is de mogelijkheid tot het leveren van maatwerk hoog. In samenwerking met de klant, o.a. via sitechecks, wordt tot in de serverruimte van de klant geleverd. FttH oplossingen worden aan “de gevel” of in de meterkast opgeleverd.

 

Systemec verzorgt graag maatwerk met de glasvezelvarianten. Van aansluitingen, in-house bekabeling en/of koppelingen met het Wifi-netwerk. Ben je benieuwd naar wat glasvezel voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op, of vraag een van onze Networking Engineers voor advies.

Samenwerken

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?
Neem contact met ons op:

Bellen

Bereikbaar tussen 8:30 en 17:00 uur van maandag t/m vrijdag.

Email

Wij reageren altijd binnen 24 uur op werkdagen.